MAI a publicat in data de 3 Noi. 2017 un comunicat conform caruia:
"Incepând cu sesiunea din luna ianuarie 2018, probele de alergare viteză și rezistență, respectiv aruncarea mingii medicinale, vor fi înlocuite cu un traseu aplicativ care să testeze atât forța și rezistența, cât și agilitatea și calitățile motrice.
- IMPORTANT: odată cu introducerea acestui traseu va fi eliminat pragul minim de inaltime.
- Traseul aplicativ este valabil pentru examenele organizate pentru admiterea în şcolile de subofiţeri şi agenţi ale MAI.
Video-ul postat exemplifică traseul pentru școlile de poliție, jandarmerie şi poliţie de frontieră.
Traseul cuprinde 11 elemente ce trebuie parcurse într-un timp de maxim 2 minute și 25 secunde.
Probele pentru pompieri sunt diferite, ținând cont de specificul muncii celor de la IGSU.
Elementele din care este alcătuit traseul sunt detaliate în anexa la OMAI supus dezbaterii publice în data de 03.11.2017 la ora 13.46 la link-ul: http://www.mai.gov.ro/index05_1.html
Traseul aplicativ este valabil pentru examenele organizate pentru admiterea în şcolile de subofiţeri şi agenţi ale MAI.
REAMINTIM: Candidații pot depune dosarele de înscriere pentru admiterea din luna ianuarie 2018 la școlile de agenți și subofițeri, până la data de 5 decembrie.
Detalii admitere: http://www.mai.gov.ro/index06_2.html"
Traseu in 2 minute si 25 de secunde
Potrivit MAI, mentinerea probelor sportive sustinute pana in prezent - alergare de rezistenta, viteza si aruncarea mingii medicinale - ar fi facut imposibila sustinerea examenului de admitere din ianuarie 2018, in special din cauza conditiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune in pericol sanatatea si integritatea corporala a candidatilor.
"Din perspectiva nevoilor institutionale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calitati motrice de baza - viteza, rezistenta, indemanarea si forta, dar si la verificarea rapiditatii reactiei candidatului. Fiecare concurent de la institutiile de invatamant ale MAI care pregatesc politisti, jandarmi si politisti de frontiera va trebui sa realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente intr-un timp de maxim 2 minute si 25 secunde (elementele din care este alcatuit traseul sunt detaliate in anexa la OMAI supus dezbaterii publice)", se precizeaza in comunicat.
Traseul practiv-aplicativ constă în:
1. Săritura în lungime de pe loc Barem minim: 1,80 metri (obstacolul nr. 1)
2. Trecerea prin pas sărit peste o saltea cu lungime de 2 metri (obstacolul nr. 2)
3. Două rostogoliri succesive înainte într-un sector cu lungime de 4 metri (obstacolul nr. 3)
4. Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică cu transport de greutăţi de câte 5 kilograme fiecare (obstacolul nr. 4)
5. Deplasare între şicane pe o lungime de 10 metri și lăţime a culoarului de 1,20 metri (obstacolul nr. 5)
6. Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică cu înălțimea de 1,20 metri (obstacolul nr. 6)
7. Trecerea pe sub un obstacol marcat cu lungime =de 4 mtri, lăţime de 1 metru și înălţime; 0,80 metri (obstacolul nr. 7)
8. Escaladarea unei lăzi de gimnastică lungime:1,60 m, lăţimea părţii superioare = 0,40 m, înălţime = 1,20 m. (obstacolul nr. 8)
9. Transportul unui manechin de 40 kg prin târâre 10 metri (obstacolul nr. 9)
10. Aruncarea mingii de handbal de pe loc la o ţintă cu dimensiunile 1x1 metri, la o distanţă de 7 metri (obstacolul nr. 10)
11. Navetă 10 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane (obstacolul nr. 11)
Este declarat „promovat” candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2' 25".
Descrierea detaliată a probelor o regăsiți în anexa 1 la OMAI supus dezbaterii publice în data de 03.11.2017 la ora 13.46 la link-ul: http://www.mai.gov.ro/index05_1.html
Probele pentru pompieri sunt diferite, ținând cont de specificul muncii celor de la IGSU. detalii în anexa 4 la OMAI supus dezbaterii publice în data de 03.11.2017 la ora 13.46 la link-ul: http://www.mai.gov.ro/index05_1.html
Spor la Pregatire si Mult Succes tuturor Candidatilor!