Recent, Academia de Politie "Al. I. Cuza" a publicat REGULAMENTUL privind ACTIVITATEA PROFESIONALĂ A STUDENŢILOR din ACADEMIA DE POLIŢIE „Alexandru Ioan Cuza”, în anul universitar 2021-2022
Acest regulament vizeaza activitatile studentilor la Academia de Politie, in anul universitar curent. Asadar, daca esti interesat de activitatile pe care le vei efectua ca student, dupa ce vei fi ADMIS in cadrul Academiei, iti recomandam sa citesti acest Regulament:
Capitolul I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1
Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, denumit în continuare Regulament, este elaborat în conformitate cu:
a) Legea nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare;
b) Legea nr. 258/2007 privind practica studenților, cu modificările şi completările ulterioare;
c) Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare;
d) OMEN nr. 3666 din 2012 – Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului;
e) Carta Universitară a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”;
f) Codul Studentului din Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” nr. 4379752 din 2012 (denumit în continuare Codul studentului);
g)Regulamentul de ordine interioară al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”;
h) Alte acte normative elaborate de Ministerul Educaţiei, denumit în continuare M.E. şi de către Ministerul Afacerilor Interne, denumit în continuare M.A.I.
Art. 2
Prezentul Regulament este elaborat în scopul optimizării activității profesionale a studenților, prin stabilirea unor reglementări proprii, în concordanţă cu condiţiile concrete şi cu particularităţile vieții universitare, raportat la specificul instituţional al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, denumită în continuare Academia.
Art. 3
(1) Prevederile capitolelor II-VII din prezentul Regulament reglementează activitatea studenţilor de la programele de studii universitare de licenţă – învăţământ “cu frecvenţă” din cadrul Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Pompieri şi Facultăţii de Arhivistică;
(2) Prevederile capitolelor IV-VII din prezentul Regulament se aplică și absolvenților programelor de studii universitare de licenţă – învăţământ “cu frecvenţă” din cadrul Facultăţii de Poliţie și Facultăţii de Pompieri;
(3) Activitatea profesională specifică studenţilor Facultăţii de Arhivistică este reglementată în capitolul VIII al prezentului Regulament;
(4) Activitatea profesională specifică studenţilor care urmează programe de studii universitare de licenţă - forma de învăţământ „cu frecvenţă redusă” şi forma de învăţământ “la distanţă” este reglementată în capitolul IX al prezentului Regulament.
Art. 4
Data absolvirii se atestă de către structura de secretariat, prin Dispoziţia de zi pe unitate în Academia de Poliţie, în continuare DZU. Momentul la care se dobândeşte calitatea de absolvent este data comunicării rezultatelor finale ale examenului de finalizare a studiilor, în anul absolvirii, pentru seria respectivă.
Art. 5
Pe baza mediei generale de absolvire la programele de studii universitare de licenţă – învăţământ ,,cu frecvenţă”, sunt desemnaţi de către decanii facultăţilor și sunt cuprinși în DZU, șefii de promoţie pe facultăţi, iar dintre aceştia, cel care are media cea mai mare este declarat șef de promoţie al Academiei.
Capitolul II – ORGANIZAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI
Art. 6
(1) Înmatricularea studenţilor în anul I de studii la programele de studii universitare de licenţă – învăţământ “cu frecvenţă” se efectuează de către secretariatele facultăţilor, prin DZU.
(2) Până la data începerii fiecărui an universitar, prin grija secretariatelor facultăţilor, se emite DZU ce stabileşte:
a) seriile pe ani de învăţământ şi numărul de studenţi care frecventează cursurile Academiei în anul universitar respectiv;
b) organizarea claselor/ plutoanelor de studenţi;
c) componenţa nominală a comisiilor şi consiliilor destinate îndrumării activităţilor didactice sau desemnarea individuală a cadrelor didactice, în acest scop;
d) nominalizarea personalului didactic pentru funcţia de îndrumător şi repartizarea acestuia pe clase de studenţi;
e) alte aspecte pe care Senatul Universitar, Consiliul de Administraţie sau consiliile facultăţilor le consideră necesare pentru buna desfăşurare a procesului instructiv- educativ.
Art. 7
(1) Calitatea de student al Academiei se dobândeşte prin înmatriculare şi se pierde prin exmatriculare sau absolvire, în condiţiile legii şi ale prezentului Regulament.
(2) În Academie pot fi înmatriculaţi ca studenţi:
a) candidaţii declaraţi ”admis” în urma susţinerii concursului de admitere;
b) persoanele care fac obiectul protocoalelor încheiate în acest sens cu alţi beneficiari decât M.A.I.;
c) alte categorii de persoane în conformitate cu prevederile legale.
(3) In termen de cel mult 15 zile de la inceperea anului universitar, studenţii Academiei încheie angajamente cu M.A.I., potrivit prevederilor actelor normative în vigoare prin care se obligă ca după absolvirea Academiei să îşi desfăşoare activitatea timp de 10 ani în cadrul MAI sau, după caz, al altor structuri similare, în funcţie de nevoile acestui minister. Studenții vor încheia un contract de studii universitare de licență (avizat de structura juridică) cu facultatea din cadrul căreia fac parte.
(4) În cazul nerespectării angajamentului prevăzut la alin. (3), din motive imputabile lui, absolventul sau, după caz, studentul este obligat să restituie cheltuielile de întreținere efectuate pe timpul școlarizării, actualizate, potrivit procedurii stabilite prin Ordin al Ministrului afacerilor interne. Neîncheierea angajamentului cu M.A.I. semnifică renunțarea la locul ocupat prin concursul de admitere și duce la pierderea calității de student. Locul rămas liber în urma neîncheierii angajamentului, se redistribuie primului de pe lista candidaților respinși.
(5) Prin cheltuieli de întreținere efectuate pe timpul școlarizării se înțelege cheltuielile efectuate cu hrănirea, echiparea, cazarea pe timpul studiilor, transportul dus și întors pe timpul vacanțelor, precum și drepturile salariale, după caz.
(6) Angajamentul se elaborează în trei exemplare: un exemplar se păstrează la SMRU/la dosar, un exemplar se trimite la beneficiar iar un exemplar se eliberează studentului.
(7) Contractul de studii universitare de licență se elaborează în două exemplare: un exemplar se păstrează la dosar iar un exemplar se eliberează studentului.
Art. 8
(1) Pe durata studiilor universitare, studenţii de la programele de studii universitare de licenţă – învăţământ „cu frecvenţă”, din cadrul Facultăţii de Poliţie şi Facultăţii de Pompieri îndeplinesc serviciul militar activ, având calitatea de student al instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Regimul juridic aplicabil studenților Academiei, inclusiv regimul disciplinar, precum și condițiile participării la misiunile și activitățile ordonate se reglementează prin prezentul Regulament și fac parte integrantă din Contractul de școlarizare.
Art. 9
(1) Participarea studenţilor Academiei la misiuni are caracter periodic şi se va realiza, în condițiile legii, cu respectarea procesului de învăţământ şi a structurii anului universitar, astfel încât să nu fie afectată activitatea didactică.
(2) Participarea studenţilor din Academie la executarea unor misiuni în subordinea/coordonarea structurilor M.A.I. se realizează conform prevederilor cadrului operaţional aprobat de conducerea ministerului, ţinând cont de nivelul competenţelor dobândite în procesul de învăţământ, pe ani de studiu, specializări/specialităţi.
(3) În baza aprobării conducerii ministerului este emis/ă ordinul/dispoziţia de participare a studenţilor Academiei la executarea unor misiuni, în subordinea/coordonarea structurilor M.A.I.
(4) Academia participă cu studenţi la executarea unor misiuni, în subordinea/coordonarea structurilor M.A.I. (direcţii generale, inspectorate generale, unităţi teritoriale aflate în subordinea inspectoratelor generale).
(5) Participarea studenţilor la executare unor misiuni are ca scop sprijinirea şi întărirea dispozitivelor curente realizate de structurile M.A.I.
(6) Măsurile de ordin organizatoric, logistic, de stabilire a efectivelor de studenţi care participă la misiune şi de raportare a datelor de interes operativ, se stabilesc în comun de către structurile M.A.I. şi Academie, în funcţie de specificul misiunilor.
Art. 9
(1) Fiecărui student i se întocmeşte un dosar personal și i se eliberează un carnet de student, conform reglementărilor legale în vigoare. Acesta este netransmisibil şi face dovada calităţii de student al Academiei.
(2) În carnetul de student se înscriu, de către titularul de disciplină, toate notele obţinute de către student.
(3) Studentul este obligat să poarte asupra sa carnetul de student pe toată durata cât se află în spaţiul universitar (la oricare din sediile Academiei) indiferent că se află sau nu în serviciu, precum şi pe întreaga durată a desfăşurării activităţii de practică, respectiv, pe durata îndeplinirii oricăror altor misiuni în afara spaţiului universitar. Prin excepţie de la prevederile prezentului alineat, pe durata desfăşurării de către titular de activităţi sportive (fie în mod organizat, fie individual), carnetul de student poate fi păstrat într-un spaţiu care să asigure un minim de condiţii de siguranţă.
(4) Studentului i se emite şi o legitimaţie de învoire. Aceasta se păstrează la instructorul superior de an/ comandantul de batalion şi se înmânează prin grija acestuia ori de câte ori titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezentul Regulament pentru a beneficia de învoire. Legitimaţia de învoire nu este transmisibilă şi nu face dovada calităţii de student al Academiei.
(5) În cazul pierderii documentelor prevăzute la alin. (3) şi (4), se aplică prevederile care reglementează desfăşurarea activităţii de secretariat la nivelul fiecărei facultăţi.
Art. 10
(1) Persoana admisă la un program de studii universitare de licență în cadrul Academiei în vederea şcolarizării pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații sau ale altor instituții cu atribuții în domeniul apărării, informațiilor, ordinii publice și securității naționale are calitatea de student militar de ordine si siguranţă publică pe întreaga perioadă a prezenței sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare și până la susținerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puțin pe durata întreruperii studiilor.
(2) De la prezentarea în Academie şi până la depunerea Jurământului Militar, aceste categorii de studenţi vor executa un modul de pregătire militară, prevăzut şi în curriculumul universitar.
(3) Curriculumul universitar cuprinde şi o disciplină de Pregătire militară generală.
(4) În cazul studenţilor menţionaţi la alin. (1), faţă de care s-a luat măsura exmatriculării din Academie şi care au promovat cel puţin anul I de studii, cu ocazia trecerii în rezervă li se echivalează îndeplinirea serviciului militar activ şi li se acordă, în condiţiile legii, gradul militar echivalent gradului onorific obţinut.
(5) De la data comunicării rezultatelor finale ale examenului de finalizare a studiilor și până la data acordării gradului profesional/militar studenții au calitatea de absolvent.
Art. 11
(1) Pe timpul efectuării studiilor universitare, studenţii de la programele de studii universitare prevăzute la art. 8 alin. (1), se diferenţiază prin însemne corespunzătoare anului de studii şi respectiv prin grade onorifice, acordate în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.
(2) Odată cu înmatricularea la programele de studii universitare prevăzute la alin. (1), studenţii dobândesc gradul onorific de student – Anul I.
(3) La începutul fiecărui an universitar/ semestru, prin DZU, la propunerea instructorilor superiori de an/comandanţilor de batalion, în funcţie de rezultatele la învăţătură şi starea disciplinară, studenţilor prevăzuți la art. 8 alin. (1), care au promovat anul de studii anterior, li se pot acorda următoarele grade onorifice: student fruntaş – Anul II, respectiv student caporal – Anul III şi student sergent– Anul IV;
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (2), candidaților declaraţi „admis” care dețin grad militar în rezervă, odată cu înmatricularea li se acordă gradul onorific echivalent gradului militar deținut; odată cu promovarea în anul de studii următor, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(5) Gradele onorifice nu constituie grade militare şi nu dau dreptul titularului să beneficieze de drepturile corespunzătoare gradului militar echivalent. Acordarea gradului onorific de student – Anul I către studenţii prevăzuţi la alin. (4) nu este de natură să încalce drepturile ce decurg din deţinerea calităţii de titular al gradului militar dobândit anterior, respectiv al gradului militar deţinut ca rezervist.
Art. 12
(1) Absolvenţilor care promovează examenul de finalizare a studiilor din prima sesiune organizată în anul absolvirii li se acordă, în condiţiile legii şi cu respectarea normelor privind competenţele de gestiune resurse umane aplicabile structurilor M.A.I., primul grad profesional sau militar, după caz, prevăzut de legislaţia în vigoare pentru corpul ofiţerilor.
(2) Absolvenţilor care nu promovează examenul de finalizare a studiilor din prima sesiune organizată în anul absolvirii, li se acordă, în condiţiile legii şi cu respectarea normelor privind competenţele de gestiune resurse umane aplicabile structurilor M.A.I., gradul profesional de agent de poliţie, respectiv, gradul militar de sergent- major.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi persoanelor prevăzute la art. 11 alin. (4), condiţionat de acordul scris al celor în cauză privind renunţarea la gradele militare dobândite anterior, respectiv deţinute ca rezervist.
(4) Studenţilor exmatriculaţi în cursul anului I de studii nu li se echivalează gradul onorific cu grad militar. Studenţilor exmatriculaţi după terminarea anului I de studii li se echivalează gradul onorific dobândit cu gradul militar şi odată cu exmatricularea sunt trecuţi în rezervă cu gradul militar corespunzător.
(5) Odată cu exmatricularea, studenţii prevăzuţi la art. 11 alin. (4) care sunt exmatriculaţi în condiţiile prezentului Regulament, sunt trecuţi în rezervă cu gradul militar corespunzător gradului onorific dobândit sau cu gradul militar deţinut ca rezervist, dacă acesta din urma este mai mare.
Art. 13
Studenţii sunt organizaţi anual pe formaţiuni de studenţi (batalioane), detaşamente (companii), clase (plutoane), respectiv grupe, după caz, în funcţie de specialitate, organizare, număr de studenţi şi cerinţele procesului de învăţământ.
Art. 14
Formaţiunile de studenţi sunt conduse de instructori de ordine publică /militari/ comandanţi, în funcţie de specialitate, precum şi de către studenţi cu funcţii de conducere.
Art. 15
Studenţii Facultăţii de Poliţie şi Facultății de Pompieri sunt numiţi în funcţiile de conducere prevăzute în prezentul Regulament prin DZU, conform propunerilor decanilor facultăţilor, în urma consultării cu instructorii superiori de an/comandanţii de batalion.
Art. 16
(1) Activităţile studenţilor se stabilesc prin programul orar, în baza planificării lunare a activităţilor de învăţământ întocmite de către compartimentul Planificare învăţământ şi registrul matricol unic din cadrul Secretariatului Academiei şi se aprobă de Secretarul şef al Academiei conform art. 6 lit. l) din Codul Studentului.
(2) Cursurile se desfăşoară potrivit programului orar, de regulă, în prima jumătate azilei.
(3) Durata unui curs este de 90 de minute. Fiecare pauză este de 30 minute.
(4) În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, de regulă, nu se ţin cursuri şi nu se acordă consultaţii despecialitate.
(5) În situaţii deosebite, zilele, durata orelor de curs şi a pauzelor pot fi modificate prin DZU.
(6) În înţelesul alin. (5), termenul „situaţie deosebită” se referă la:
a) instituirea stării de alertă, de urgență, asediu, de mobilizare sau de razboi;
b) în caz de forţă majoră la nivel naţional sau regional;
c) producerea crizei majore în domeniul ordinii publice;
d) activităţi dispuse de către ministrul afacerilor interne pentru diminuarea/ contracararea efectelor calamităţilor sau catastrofelor;
e) recuperarea activităţilor didactice, ca urmare a acordării zilelor libere, altele decât cele prevăzute la alin. (4).
f) alte situaţii prevăzute prin ordine sau dispoziţii ale ministrului afacerilor interne/ dispoziţii ale comandantului (rectorului) Academiei.
Capitolul III - ACTIVITATEA PROFESIONALĂ A STUDENŢILOR
Secţiunea 1 – Frecvenţa
Art. 17
(1) Frecvenţa studenţilor la toate activităţile didactice şi de pregătire profesională prevăzute în planurile anuale de învăţământ şi în celelalte documente programatice adoptate la nivelul Academiei, este obligatorie.
(2) Evidenţa frecvenţei se consemnează în catalogul clasei, respectiv în celelalte documente aplicabile, de către cadrele didactice/responsabilul desemnat care conduce sau coordonează activităţile prevăzute la alin. (1).
Art. 18
Studenții Academiei nu pot repeta anii de studii în situația nepromovării acestora din motive imputabile lor.
Art. 19
(1) Absenţele se motivează săptămânal, după caz, de către instructorul superior de an/comandantul de batalion sau cadrul didactic îndrumător al clasei.
(2) Motivarea absenţelor se face prin încercuirea acestora și pe baza de semnătură, pe baza documentelor justificative prezentate de student, păstrate la persoana care efectuează activitatea prevăzută la alin. (1).
(3) Se motivează absenţele determinate de:
a) afecţiuni medicale, dovedite cu documente, eliberate de Serviciul Medical al Academiei sau de alte instituţii sanitare, acestea din urmă purtând avizul Medicului-şef al Academiei;
b) forţa majoră, dovedită prin orice mijloc de probă
c) participarea la activităţile ştiinţifice şi/sau culturale, misiuni, mobilităţi ERASMUS/similar, aplicaţii şi competiţii sportive locale, desfăşurate în ţară sau în afara acesteia, aprobate de către Comandantul (Rectorul) Academiei (înlocuitorul legal);
d) permisii şi învoiri acordate potrivit normelor legale;
e) executarea serviciului de permanenţă şi recuperarea timpului de odihnă în cazul plantoanelor ce au executat serviciul pe timpul nopţii;
f) alte situaţii justificate, apreciate de către instructorul superior de an/ comandantul de batalion sau cadrul didactic îndrumător al clasei.
Secţiunea a 2-a - Suspendarea/ reluarea, echivalarea studiilor şi scutirea de frecvenţă
Art. 20
(1) Suspendarea/ reluarea și echivalarea studiilor și scutirea de frecvență pot fi solicitate de către studenții Academiei, potrivit legii, în condițiile, respectiv, situațiile, prevăzute de regulamentele/ metodologiile aplicabile aprobate de Senatul universitar.
(2) Studentele aflate în stare de graviditate, lăuzie sau în perioada legală de concediu pentru creşterea copilului pot solicita suspendarea studiilor pentru aceste perioade.
(3) Studenții pot solicita suspendarea studiilor în perioada concediului pentru creșterea copilului, potrivit legii.
(4) Pentru motive medicale dovedite cu documente medicale, studenţii Academiei pot solicita suspendarea studiilor pe o perioadă de un an. Suspendarea este condiţionată de aprobarea Medicului-şef al Centrului medical competent pentru Academie.
(5) Întreruperea studiilor poate fi solicitată, de regulă, la începutul anului universitar.
(6) Suspendarea/ reluarea și echivalarea studiilor se dispun prin Decizia Rectorului, la propunerea Consiliului Facultăţii, cu aprobarea Senatului universitar.
(7) Pe durata suspendării studiilor cel/ cea în cauză nu beneficiază de drepturile conferite prin statutul de student al Academiei. Prevederile art. 69 rămân aplicabile în mod corespunzător.
Art. 21
(1) Reluarea studiilor se face prin Decizia Rectorului pe baza cererii scrise a celui/ celei în cauză, după încetarea motivelor ce au determinat suspendarea/ întreruperea studiilor, dar nu mai târziu de un an calendaristic de la data suspendării, respectiv la expirarea perioadei legale pentru creşterea şi îngrijirea copilului. Cererea personală va cuprinde expres şi declararea pe proprie răspundere a faptului că în perioada suspendării studiilor nu a intervenit nicio situaţie de natură să atragă incompatibilitatea cu calitatea de student al Academiei.
(2) Lipsa solicitării reluării studiilor în termenul prevăzut la alin. (1) sau la expirarea perioadei legale pentru creşterea şi îngrijirea copilului, determină exmatricularea de drept a celui/ celei în cauză, pentru motive imputabile.
(3) Reluarea studiilor se face fie prin repetarea anului universitar nepromovat, fie la începutul semestrului al doilea din anul universitar nepromovat, conform reglementărilor incidente ale Academiei privind echivalarea / reluarea studiilor.
(4) Studentul/ studenta care a beneficiat de suspendarea/ întreruperea studiilor îşi reia studiile la acelaşi program de studii sau la un altul apropiat dacă acesta nu mai există, va avea acelaşi număr matricol, iar şcolarizarea se va face după planul de învăţământ al seriei în care va fi înmatriculat (ă); studentul/studenta este obligat/ă să parcurgă toate formele de verificare neabsolvite/ diferenţe rezultate din compararea planurilor de învăţământ, conform metodologiei elaborate la nivelul Academiei.
Art. 22
Studenţii care din motive medicale sau pentru motive neimputabile, nu mai pot urma cursurile facultăţilor Academiei sunt exmatriculaţi fără obligarea la plata cheltuielilor de întreţinere şi pot continua studiile în alte instituţii de învăţământ superior, conform Cartei Universitare şi reglementărilor specifice domeniului.
Art. 23
(1) Scutirea de frecvenţă, în cazuri temeinic justificate, se aprobă de către Decanul Facultăţii la propunerea îndrumătorului de clasă/ grupă şi a instructorului superior de an/ comandantului de batalion şi nu poate depăşi 30 de zile din obligaţiile anuale prevăzute în planul de învăţământ.
(2) Scutirea de frecvenţă sau motivarea absenţelor nu absolvă studenţii de îndeplinirea obligaţiilor ce ţin de susţinerea examenelor/colocviilor/lucrărilor practice, după caz, planificate în perioada respectivă.
Secţiunea a 3-a - Stagiile de practică ale studenţilor
Art. 24
Stagiile de practică se execută potrivit Regulamentului specific în vigoare.
Secţiunea a 4-a - Evaluarea pregătirii studenţilor şi promovarea anului de studii
Art. 25
(1) Verificarea pregătirii studenţilor se execută pe tot parcursul anului universitar, la toate disciplinele prevăzute în planurile de învăţământ.
(2) Evaluarea cunoştinţelor se poate face şi prin evaluări periodice.
(3) Nivelul situaţiei la învăţătură se analizează la fiecare structură în cadrul activităţii de evaluare periodică, astfel:
a) la clasă/pluton - zilnic;
b) la detaşament/companie -săptămânal;
c) la an de studiu/batalion -semestrial;
d) la nivel de facultate - la sfârşitul anului de învăţământ.
(4) Raportul privind analiza prevăzută la alin. (3) lit. b) se întocmeşte pentru o săptămână, de luni până vineri, în mod detaliat pe zile, de către monitorul de an, care o va prezenta decanului facultăţii în fiecare zi de luni.
(5) Dacă în urma raportului prevăzut la alin. (4), decanul apreciază că nivelul de învățare nu se încadrează în parametrii manageriali ai facultății, acesta poate dispune introducerea studiului obligatoriu în programul zilnic.
Art. 26
(1) Promovarea fiecărui an de studii este condiţionată de promovarea examenelor, colocviilor, verificărilor, proiectelor sau lucrărilor practice organizate în conformitate cu prevederile planurilor de învăţământ.
(2) Departamentele stabilesc şi prevăd în fişele disciplinelor modalitatea de verificare a cunoştinţelor (scris, oral, probă practică sau mixtă), precum şi procedura, ponderea, metodele şi calificativele evaluărilor periodice pentru fiecare semestru în parte.
(3) Colocviile, verificările, proiectele şi lucrările practice se susţin în ultimele ore planificate ale disciplinelor, iar examenele în sesiuni.
Art. 27
(1) Conform structurii anului universitar și în baza planurilor de învăţământ, perioadele desfăşurării sesiunilor de examene se stabilesc de către fiecare facultate în parte, înaintea începerii anului universitar.
(2) Studenţii beneficiază de trei sesiuni de examene: câte una pentru fiecare dintre cele două semestre şi o a treia destinată restanţelor şi reexaminărilor, planificate conform structurii anului universitar.
(3) Programarea examenelor nu se poate face în zile calendaristice consecutive, cu excepția sesiunii de restanţe, reexaminări, diferențelor, respectiv a reprogramărilor.
Art. 28
(1) Studentul care din motivele prevăzute la art. 19 alin. (3), lit. a)-d) şi, f) nu se poate prezenta la examenul / colocviul / verificarea / proiectul programat cu clasa din care face parte, poate solicita în scris decanului facultăţii, cu avizul directorului de departament și a secretarului șef al facultății, reprogramarea susţinerii examenului cu o altă clasă, care are aceeaşi comisie de examinare, sau la o altă dată, în acord cu preşedintele comisiei de examinare.
(2) Reprogramarea prevăzută la alin. (1) va avea loc exclusiv în cadrul sesiunilor de examen.
Art. 29
Notarea la examene, colocvii, verificări, proiecte şi lucrări practice se face cu note de la 1 la 10, exprimate în numere întregi, nota 5 certificând dobândirea competenţelor minimale aferente unei discipline şi promovarea probei.
Art. 30
(1) Rezultatele unui examen sau al unei evaluări pot fi anulate de către Decanul facultăţii în temeiul prevederilor din Carta Universitară, atunci când se dovedeşte că acestea au fost obţinute în mod fraudulos sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară, dar nu mai târziu de 48 de ore de la data încheierii examenului ce se solicită a fi anulat de orice persoană îndreptăţită.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) Decanul facultăţii dispune reorganizarea examenului.
Art. 31 – (1) Contestația se poate face numai pentru nota proprie, în scris, în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor, la titularul disciplinei sau, după caz, la directorul departamentului.
(3) Comisia de contestație cu o altă componență decât Comisia de evaluare, soluționează contestațiile în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii. Rezultatul contestației se va comunica prin afișarea la secretariatul facultății sau pe platforma de e-learning a Academiei în secțiunea disciplinei, în termen de 2 zile lucrătoare de la soluționare.
(3) Dacă în urma soluționării contestației se va stabili o notă mai mare decât cea acordată initial, Comisia de contestații va proceda la consemnarea în catalog a notei obținute și va înainta secretariatului facultății catalogul de examinare împreună cu procesul-verbal în original. Procesul-verbal de soluționare a contestației se va comunica și titularului de disciplină.
(4) La probele orale sau practice nu se admit contestații.
Citeste mai departe, intregul document