Cum ar spune orice candidat ignorant, pregatirea teoretica este mult mai importanta decat pregatirea fizica. Alergarea este atat de plictisitoare, obositoare, și uneori dureroasa. Mai bine stau in casa si mai citesc un capitol... In acest articol vei descoperi cum alergarea este pentru noi un lucru extrem de important, deoarece Traseul Aplicativ (Proba Sportiva a Examenului de Admitere la Academia de Politie si in Scolile de Subofiteri MAI) are foarte mare legatura cu alergarea de viteza si cu rezistenta la efort. Daca nu trecem cu brio Traseul Aplicativ, nu putem merge mai departe pentru a sustine probele scrise pentru care ne-am pregatit temeinic luni si chiar ani de zile.
"In pregatirea optima pentru Examenul de Admitere la Academia de Politie, elementul esential este echilibrarea pregatirii teoretice cu antrenamentul fizic regulat."
Pierderea motivației:
Pentru că este o activitate care presupune individualism in cea mai mare parte a timpului, pregatirea pentru Traseul Utilitar Aplicativ poate fi uneori plictisitoare, obositoare și dureroasa. Unii alergatori (atat incepatori cat și veterani deopotrivă) declară că poate fi uneori dificil să rămâi tot timpul motivat.
Pierderea motivației este declanșată de mai multe lucruri, inclusiv plictiseala, durerile musculare, și mai presus de toate, lipsa de timp. Uneori, în anumite perioade, calitatea antrenamentelor tale poate fi atacată de lipsa ta de motivație.
Pierderea motivației începe gradual, la început sari peste un antrenament, apoi peste două, și fără să realizezi ajungi în punctul în care observi că antrenamentele tale nu mai sunt regulate în timp.
Obiectivele Tale:
Una dintre cele mai bune modalitati de a te ridica deasupra pierderii motivației este aceea de a îți stabili obiective realiste. Unul dintre obiectivele care te pot menține motivat în permanența este pur și simplu finalizarea unei curse, antrenament etc.
Motivatia nu este altceva decat produsul final al procesului: Setare Obiectiv ---> Atingere Obiectiv = Motivatie (Este insa extrem de important ce obiectivul sa nu fie nici prea usor de atins, dar nici imposibil sau improbabil. In caz contrar, procesul de mai sus se va produce cu o frecventa redusa si motivatia va fi si ea redusa). Cu cat procesul Setare Obiectiv ---> Atingere Obiectiv = Motivatie ajunge de mai multe ori la finalitate, iar Obiectivul indeplineste de fiecare data criteriul esential: sa nu fie nici prea usor de atins, dar nici imposibil, motivatia ta va creste inevitabil.
Alegerea oricarei competiții, antrenarea pentru acea competiție, și în cele din urmă participarea la acea competiție este o altă sursă bună de motivație. Dacă pentru a rămâne motivat în alergare ai nevoie constantă de competiții, iti recomandam să participi la concursurile locale sau la Simularile Traseului Aplicativ, ce au loc in apropierea ta, prin intermediul Platformei Academiadepolitie.com. Aminteste-ti totusi constant de Examenul de Admitere la Academia de Politie si in Scolile de Politie din Romania.
Alegerea în sine, gândurile, pregătirile reale, concurența, sunt suficiente pentru a te menține ocupat și complet motivat pentru o prestatie extraordinara la Traseul Utilitar Aplicativ din timpul Examenului de Admitere.
Alți candidati pot deveni motivați atunci când își stabilesc obiective mai mari în antrenamentele lor, depășindu-și astfel în permanență condiția fizică. Ei își seteaza ca obiective parcurgerea unei distante mai lungi și într-un timp mai scurt, sau pur și simplu parcurgerea aceleași distante dar într-un interval de timp mai scurt decât cel parcurs la ultimul antrenament. Pentru acest lucru este nevoie de disciplina, consecventă si motivatie de fier.
Daca obiectivele lor au fost definite in mod corect, in mod natural ei nu vor reuși să le atingă din prima încercare. Dar dupa cateva incercari, dupa ce si-au imbunatatit tehnica si au observat ceea ce ii tinea pe loc, obiectivele lor sunt in sfarsit atinse si gradul de motivatie explodează. Încercările de imbunatatire sunt factori motivatori care cresc in mod "iremedialbil" gradul de performanța al candidatului.
Varietatea:
De asemenea poti sa ramai motivat prin adăugarea unor activitati variate în programul tau de antrenament. Poti de exemplu schimba terenul pe care alergi sau chiar ora, distanța, viteza și intensitatea printre alte lucruri.
Alergarea cu un prieten la un antrenament sau la doua, poate înfrumuseta uneori o activitate devenita monotona. La fel sunt si Antrenamentele Locale Regulate, organizate de profesorii din apropierea ta. Doar gândindu-te ca cineva va merge cu tine pe un teren pentru un antrenament poate fi, uneori, un factor motivator foarte bun pentru performanță. Antrenamente într-o zi friguroasa atunci cand esti sigur, fac ca statul in pat la caldura sa sune extrem de tentant.
Puțin timp liber:
Ocazional, dupa o perioada intensa de antrenamente regulate este recomandat să îți iei ceva timp liber, fără antrenament. Acest lucru poate părea contraintuitiv, dar este eficient in masura in care nu amani sub nicio forma reinceperea antrenamentelor.
O modalitate este de a face unele antrenamente fizice, dar care să fie diferite de antrenamentul tau obisnuit. Cateva exemple ar fi înotul sau bikingul. Aceste activitati te vor ajuta să rămâi în formă fara sa ai impresia ca ai facut antrenament.
Adauga la programul de antrenament o săptămână libera la fiecare două luni, în care să nu alergi ci să faci o altă activitatea fizică la alegerea ta. Pauza de la antrenamentele pentru Traseul Utilitar Aplicativ te va face să te simți reîncărcat și dornic să îți reîncepi antrenamentele. Pe ultima suta de metri insa, este recomandata cresterea treptata a intensitatii antrenamentelor tale.
Tema de discutie:
- tu cum reusesti sa ramai motivat pe parcursul pregatirii tale fizice?
- ce metode de motivare functioneaza pentru tine si ce te demotiveaza?
- ce alte sporturi practici pentru a iti mentine conditia fizica?