O accidentare pe ultima suta de metri te poate impiedica sa participi la probele sportive ale Examenului de Admitere la Academia de Politie. Datorita timpului scurt de recuperare, accidentarile de acest gen reprezinta unul dintre cele mai mari cosmaruri ale candidatilor. De aceea este foarte important pentru noi ca pe masura ce Examenul se apropie să fim din ce in ce mai precauti si sa avem din ce in ce mai multa grija de noi. Multi factori contribuie la tendinta candidatului de a se accidenta, însă există multe moduri de a preveni accidentarile in alergare. Iată câteva:
1. Dedică-te complet atunci cand incepi incalzirea.
Oricat de cald ar fi afara, o incalzire completa asigura un antrenament eficient. Regula generală în pregatirea ta pentru probele sportive ale Examenului de Admitere la Academia de Politie: Incalzirea completa înainte de a alerga. Procedând astfel, oferi o șansă corpului tau de a se pregati pentru activitatea care urmeaza prevenind astfel riscul unei accidentari. Înainte de a alerga, relaxeză-ți picioarele, alearga usor câteva minute, apoi executa niste exercitii de stretching. În mod similar, răcirea la sfârșitul antrenamentului este importantă pentru a reduce durerile musculare si carceii. Fa acest lucru prin încheierea antrenamentului cu o alergare usoara. Apoi executa cateva exercitii de stretching si la final.
2. Supraantrenamentul pe ultima suta de metri este o sabie cu doua taisuri.
Este foarte bine sa crestem intensitatea antrenamentelor noastre pe masura ce Examenul se apropie, insa cea mai sigură cale de a ne cauza accidentari este sa facem antrenamente peste capacitatea efectiva a musculaturii noastre. Din păcate, mulți candidati, în încercarea lor de a isi crește viteza si rezistenta in mod rapid, isi forteaza corpul dincolo de capacitatea sa și astfel se expun la un risc mai mare de accidentare. Ce este de facut? Două lucruri de care trebuie să iti amintesti:
a) Mergi repede, dar nu te grabi: obiectivul tau nu ar trebui să fie mai mare de 10 % de crestere/sapatamana.
b) Cresterea in viteză este un proces gradual. Data viitoare cand simti ca vrei sa alergi mai mult și mai repede, întreba-te dacă corpul tau este capabil sa execute cererile, apoi ia o hotarare rationala.
3. Nu iti fie frica sa iei câteva pauze.
Acest lucru este important mai ales dacă simți durere în mușchi sau esti prea obosit/a. O zi sau două pierdute fara a alerga este mai bine decât supunerea corpului tau obosit la un efort suplimentar. Asculta-ti corpul bine și ia in seama durerea sau orice alt indiciu care încearcă să-ți comunice ca aceasta nu este pregatit pentru o noua provocare.
4. Foloseste pantofi buni de alergare.
Stii ca este necesar sa-ti inlocuiesti adidasii atuncii cand ai parcurs in ei mai mult de 500 km? Cand au atins aceasta limita, puterea lor de absorbție a socului este slaba iar talpile lor s-au uzat fiind nesigure pentru articulatiile tale.
5. Daca ai posibilitatea, tine-te departe de suprafetele din beton.
Betonul este dur si nu constituite un foarte bun amortizor pentru articulatii. În schimb, alergarea pe suprafete speciale cum ar fi pistele de alergare, zgura sau pe iarbă, sau undeva unde există o suprafață moale. Acest lucru iti va pune mai putina presiune pe picioare.
6. Executa activități complementare alergatului.
Scopul activitatilor complementare este acela de a dezvolta și de a consolida muschii prin alte activitati fizice cum ar fi: înot, ciclism, drumeții, hatha yoga (mobilitate) etc. Cel mai bine este sa incorporezi activități complementare in programul tau cel puțin o dată pe săptămână. Aminteste-ti, totuși, că activitățile complementare sunt concepute pentru a iti îmbunătăți rezistența si mobilitatea și nu pentru a iti obosi corpul si a te lasa fara energie pentru antrenamentul tau de alergare.