Acest articol este menit sa iti ofere niste repere generale si sa te ajute in rezolvarea subiectelor cauzale intalnite la proba scrisa - Istoria Romanilor la Examenul de Admitere la Academia de Politie.
În subiectele pentru stabilirea cauzalităţii putem întâlni două situaţii:
a) Uneori informatiile sunt asezate in text chiar in această forma evident cauza-efect. Aceasta este cea mai simpla forma. In acest caz le gasim foarte usor deoarece ne uitam după termenii care ne arata cauzalitatea, numiţi conectori: din cauză că (deoarece) - atunci (de aceea, pentru aceea).
b) Alteori (si de cele mai multe ori) trebuie sa descoperim noi in sursa sau in sursele citate relatia caza-efect. Raspunsul corect il vom gasi printr-un proces de rationament deductiv, unde ne putem exercita logica. In acest caz trebuie sa fim atenti sa avem ca element de control si următoarele aspecte:
- evenimentul cauză a avut loc înaintea evenimentului efect şi evenimentul efect este o urmarea logică a evenimentului cauză; Unul dintre evenimente a fost generat din cauza celuilalt, sau ca urmare a acestuia.
- evenimentele pe care noi le gasim in relatie cauza-efect sunt corect stabilite numai atunci cand raspunsul nostru este logic si convingator pentru oricine il citeşte, chiar dacă nu a vazut sursa din care noi am dedus raspunsul corect.
Exemple:
"Aristocratia geto-daca se numea Tarabostes sau Pileati; din randul ei se alegeau regii si preotii."
Pasi Rationament:
1. Este primul enunt adevarat? Este al doilea enunt adevarat? In cazul intrebarii de mai sus, ambele enunturi sunt adevarate. In cazul in care am descoperit ca unul din enunturi este fals, rezolvarea devine mai simpla.
2. Daca ambele enunturi sunt adevarate, exista o legatura cauzala intre acestea? Este al doilea enunt cauzat de primul sau viceversa? Ca să fim siguri că vom da un raspuns corect, punem enunturile într-o construcţie logica de genul: Din cauză că (pentru că, deoarece) enuntul A, atunci enuntul B, si viceversa. Dacă rezultă un text valabil din punct de vedere logic si istoric, atunci acela este răspunsul corect.
Daca aristocratia geto-daca s-ar fi numit altfel, s-ar mai fi ales din randul ei regii si preotii? Da... Asadar, al doilea enunt nu este neaparat cauzat de primul... Nu este un efect al primului enunt. Este independent... Asadar, raspunsul corect in cazul acesta ar fi: B. Ambele adevarate FARA relatie cauzala.
Un al doilea exemplu menit sa te ajute sa intelegi principiul acestui tip de subiecte:
"Germania de Vest este admisa in NATO; se constituie Tratatul de la Varsovia in 1955."
Pasi Rationament:
1. A fost vreodata Germania de Vest admisa in NATO? In ce an s-a constituit Tratatul de la Varsovia? Este primul enunt adevarat? Este al doilea anunt adevarat?
2. Este al doilea enunt cauzat de primul sau viceversa? Actul de constituire a Tratatului de la Varsovia in 1955 a reprezentat o reactie la admiterea Germaniei de Vest in NATO. Asadar, al doilea enunt este cauzat de primul. Raspunsul corect in cazul acesta ar fi: A. Ambele adevarate CU relatie cauzala.
Speram ca aceste repere sa te ajute sa rezolvi subiectele cauzale cu mai multa usurinta si sa traiesti bucuria de a fi ADMIS! MULT SUCCES!