ULTIMA ORA - 05.09.2022
Precizări privind examinarea medicală a candidaților
Examinarea medicală constă în evaluarea detaliată a stării de sănătate, conform baremelor medicale în vigoare, aprobate prin Ordinul nr. M.55/107/2.587/C/10.357/ 210/496/831/2014 al ministrului apărării naţionale, viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ministrului justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorului Serviciului de Protecţie şi Pază - anexa nr. 1(http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/225289)
Examinarea medicală se realizează prin completarea fişei medicale, cu următoarele precizări:
1. candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concurs se prezintă la structurile de recrutare, care le va elibera adresa către medicul de unitate și fotocopia adeverinţei eliberate de către medicul de familie;
2. cu documentele eliberate de structura de resurse umane a unității de recrutare, candidatul se prezintă la medicul de unitate al unitații de recrutare pentru deschiderea fișei medicale.
În situaţia observării directe, în cursul examinării medicale, a existenţei la candidaţi a unor tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară, sau a altor criterii specifice pe linie de resurse umane prevăzute de actele normative în vigoare, medicul de unitate le consemnează în fişa medicală, care se transmite ulterior, cu adresă de înaintare, unităţii de recrutare. Concluziile privind continuarea procedurii de selecţie se stabilesc de către structurile de resurse umane care au solicitat examinarea medicală, prin raportare la condiţiile legale şi criteriile specifice de recrutare şi selecţie, prevăzute de actele normative în vigoare;
3. cu fișa medicală, completată în prima parte de către medicul de unitate, candidatul se prezintă conform planificării, la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu (în funcție de județul în care are domiciliul/reședința) pentru efectuarea și consemnarea rezultatelor examinărilor medicale:
• București: C.M.D.T.A. „Dr. Nicolae Kretzulescu” din str. MihaiVodă, nr. 17, sector 5; (https://dm.mai.gov.ro/kretzulescu/)
• Ploiești: C.M.D.T.A. din str. Ghimpați 1-3; (https://dm.mai.gov.ro/ploiesti/)
• Oradea: C.M.D.T.A. din str. Dunărea, nr. 7 (curtea spitalului M.A.I. Oradea - intrarea din str. Brașovului). (https://dm.mai.gov.ro/oradea/)
Accesul în incinta Centrului Medical se va realiza pe baza cărții de identitate și a codului unic de identificare.
4. rezultatul fiecărui examen medical efectuat se concluzionează prin exprimarea aptitudinii pe specialitatea respectivă, raportată la baremele medicale în vigoare, şi se certifică prin semnătura şi parafa medicului examinator;
În conformitate cu Ordinului m.a.i. nr. 105/2020, fișa medicală-tip de admitere include examene paraclinice: Rx. pulmonar (examinare radiologică), Ekg (electrocardiograma), ecografie abdomino-pelvină, examene de laborator, precum și examene clinice de specialitate: cardiologic, chirurgical, ortopedic, oftalmologic, ORL, neurologic, psihiatric.
Examenele de laborator se vor executa dimineața, înainte de consumul oricăror alimente/ lichide, accesul candidaților în incinta Centrului Medical realizându-se la ora 07:00.
Pentru examenul oftalmologic este obligatorie prezentarea ochelarilor de vedere de către candidații purtători și se interzice purtarea lentilelor de contact.
5. în cazul unor suspiciuni fundamentate de afecţiuniprevăzute în baremele medicale, pentru precizarea diagnosticului, se pot solicita orice probe de laborator, examene de specialitate clinice sau paraclinice necesare. În cazul în care candidatul nu este de acord cu efectuarea examinărilor suplimentare menţionate, neputându-se concluziona aptitudinea medicală, acesta va fi declarat “INAPT”;
Examinările suplimentare se efectuează contra cost, taxa urmând a fi achitată de către candidați la casieria Centrului Medical.
6. după efectuarea examenelor medicale și consemnarea rezultatelor, prin raportare la baremele medicale, candidatul prezintă fișa medicală medicului de unitate care a deschis-o, pentru ca acesta să constate şi să hotărască dacă din punct de vedere medical candidatul este “APT” sau “INAPT” pentru admitere. Concluzia se consemnează în fişa medicală şi se certifică prin semnătură şi parafă;
7. după încheiereafişei medicale, medicul de unitate care a completat şi semnat fişa medicală eliberează adeverinţa privind concluziile examinării medicale efectuate, pe care o aduce la cunoştinţă sub semnătură candidatului și o înmânează acestuia, în vederea depunerii la dosarul de recrutare;
Contestarea rezultatului examinării medicale
- se formulează în scris, în termen de cel mult 2 zile de la data luării la cunoştinţă a concluziei examinării medicale;
- se depune la sediul Direcţiei Medicale (mun. București, str. Mihai Vodă nr. 17, sector 5) sau prin poştă electronică (dm@mai.gov.ro) ori fax (021.312.1986);
- se soluţionează în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înregistrare, de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor candidaţilor respinşi pe criterii medicale, constituită la nivelul Direcţiei Medicale;
Soluţionarea contestaţiei are la bază reexaminarea medicală a candidatului, strict pe criteriul medical din barem care a constituit motivul declarării acestuia “INAPT”. Candidaţii sunt obligaţi să se prezinte la data, locul şi ora stabilite pentru efectuarea reexaminării medicale, neprezentarea atrăgânddupă sine respingerea contestaţiei, candidatul nemaiavând dreptul de a formula o altă contestaţie.
Dacă în urma reexaminării medicale există suspiciuni fundamentate de afecţiuni medicale prevăzute în barem, medicul examinator poate solicita completarea cu investigaţii suplimentare şi examene de specialitate, după caz. În cazul în care candidatul nu este de acord cu efectuarea examinărilor suplimentare menţionate, neputându-se concluziona aptitudinea pentru admitere, acesta va fi declarat “INAPT”, conform concluziei iniţiale.
Rezultatul fiecărui examen medical de specialitate care face parte din reexaminarea medicală, conform criteriilor medicale din barem contestate, se consemnează în rubricile corespunzătoare din fişa medicală-tip pentru soluţionarea contestaţiilor, şi se certifică prin semnătura şi parafa medicului examinator.
În cazul admiterii contestaţiei, cu declararea“APT”a candidatului, fişa medicală-tip de soluţionare a contestaţiilor se ataşează la fişa medicală a candidatului, înlocuind, după caz, examenul medical anterior ce a fost contestat. Fişa medicală-tip de soluţionare a contestaţiilor în original se înmânează candidatului, în vederea continuării procedurii de recrutare.
În cazul respingerii contestaţiei cu declararea “INAPT” a candidatului, în fişa medicală-tip de soluţionare a contestaţiilor se menţionează paragraful corespunzător din baremul medical, iar procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Fişa medicală-tip de soluţionare a contestaţiilor se reţine în original de către comisie, urmând a fi transmisă oficial unităţii care a efectuat recrutarea.