În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române
Acest eveniment marchează data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei, a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“.
în 2021 se împlinesc, iată, 171 de ani de când acest corp de profesioniști ce poartă cu mândrie haină militară se află în slujba oamenilor, veghind la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
Aceste atribuții, desprinse din Legea Jandarmeriei Române (Legea nr. 550/2004) capătă în aceste zile valențe noi pentru toți românii, deoarece acum conștientizăm mai mult ca oricând cât de important este rolul acestei instituții, cât de grele sunt misiunile jandarmilor, câtă stăpânire de sine, devotament și curaj implică îndeplinirea acestor atribuții, în special în situații dificile, cum este cea prezentă.
Jandarmii români au fost mobilizați să pună în aplicare măsurile specifice stării de urgență. Ei se află, în aceste zile, în cele mai fierbinți puncte ale momentului: de veghe la instituțiile fundamentale ale statului, pe străzi, în aeroporturi, în gări, însoțesc și supraveghează grupurile intrate în țară care urmează să fie plasate în carantină instituționalizată, se asigură că regulile sunt respectate, astfel încât noi să fim în siguranță. Ei se expun, zilnic, la numeroase pericole, atât cele reprezentate de pandemie, cât și la cele generate de fenomenul infracțional, însă aceasta nu îi împiedică să își facă datoria și să se afle acolo unde este nevoie de ei. Și, să recunoaștem, avem mare nevoie de ei. Pentru că sunt antrenați să reziste în situații-limită, de solicitare fizică și psihică intensă. Pentru că sunt pregătiți să intervină în momente din cele mai dificile, să analizeze contextul și să ia decizii prompte și eficiente. Pentru că nu se pierd cu firea, au curaj și știu să treacă peste temerile și problemele personale, astfel încât să acționeze în interesul nostru, al tuturor. Pentru că sunt învățați să acționeze ca o echipă, să se sprijine reciproc, să își apere camarazii și să nu cedeze în fața pericolelor. Pentru că sunt, într-un cuvânt, profesioniști.
De ziua lor, să le mulțumim acestor oameni deosebiți și să le fim alături, cu gândul, în dificilele misiuni pe care le îndeplinesc! Multă rezistență și sănătate le dorim tuturor jandarmilor români și familiilor lor!
LA MULȚI ANI!