Unul dintre cele mai importante aspecte într-o executie perfecta a Traseului Aplicativ la Examenul de Admitere in Academia de Politie si in Scolile de Politie MAI, este modul optim de respirație. Alergatorii de performanta stiu deja acest lucru din experienta: in alergare nu este vorba doar de miscarea picioarelor, coapselor si a talpilor. Este vorba, totodata despre plămâni si intregul nostru sistem respirator. Scopul nostru in timpul alergarii este sa ne folosim sistemul respirator in mod optim, astfel incat să permita intrarea fluxului maxim de oxigen in corpul nostru.
"Cu cat vrei sa alergi mai repede, cu atat vei avea nevoie de mai mult oxigen"
Un lucru care trece neobservat de majoritatea candidatilor la Examenul de Admitere la Academia de Politie, este faptul ca respiratia în timpul alergării ne afectează in mod considerabil performanțele. Cu suficienta atentie pe respiratia ta din timpul alergarii iti poti imbunatati performantele fara nicio schimbare in tehnica efectiva. Candidatii care isi asigura un flux bogat si continuu de oxigen in organism datorita tehnicilor respiratorii devin astfel mult mai puternici decât ceilalti, care se luptă atunci când alearga, dand tot ce pot, insa chinuindu-se deoarece nu folosesc tehnicile de respiratie.
Respirația înotătorului:
Una din tehnicile de pregatire este aceea de a respira putin mai lent decât corpul tau ar avea nevoie atunci când nu alergi. Aceasta tehnica se foloseste in timpul pregatirii, si nu este recomandata la sustinerea probelor sportive. Aceasta tehnica infometeaza sistemul de oxigen și forțează inima să bată mai repede. După un timp, organismul învață să compenseze lipsa de oxigen, astfel încât atunci când această tehnică nu este în uz, corpul este deja mai eficient in procesarea aerului respirat de aceasta data la parametri maximi. Acest lucru este demonstrat în înot.
Înotătorii fac respirație alternativă, respirand la a treia bataie. Acest lucru le permite să respire pe părți alternative, fără a respira la fiecare bataie. (1-2-inspir 1-2-expir).
La început, corpul lor cere mai mult oxigen, dar vor învăța să se adapteze la scăderea oxigen. Cu timpul, in urma antrenamentelor repetate, corpul devine mai eficient in procesarea aerului limitat. Alergatorii care practica si inotul au de cele mai multe ori o tehnica excelentă a respirației.
Ritmutile respirației în timp ce executi Traseul Utilitar Aplicativ:
Uneori, în timpul executiei Traseului Utilitar Aplicativ, datorita lipsei de concentrare si a fixarii pe obstacolele Traseului, un candidat poate fi aruncat afară din ritmul lui respirație. Pierzand ritmul respiratiei, muschii folositi in timpul alergarii nu mai primesc cantitatea maxima de oxigen si astfel nu isi pot indeplini functiile la parametri maximi. Pierderea ritmului respiratiei ar putea fi cauzat de simpla uitare a candidatului de a se concentra pe respirație pe intreg parcursul alergarii, ca si cum ar asculta un ritm constant.
O modalitate de a evita acest lucru este masurarea respiratiei în ritm cu pașii săi. Acest lucru este la fel ca stilul înotătorilor care respira la fiecare a treia bataie. Alergatorii care ajung la această stare pot să-și mentină alergarea asemenea unui ceas, cu ritm consistent și o eficiență crescuta. Această concentrare asupra respirației poate avea beneficiul de a îndeparta focusul mintii departe de durere sau epuizare, care se dezvolta în acest stadiu al probelor de rezistenta și poate cauza renunțarea la cursa sau scaderea performatelor.
Respirația profundă pe parcursul intregului Traseu Aplicativ:
O altă tehnică ce poate fi folosită în timpul executiei Traseului Aplicativ este respirația profundă. Ea are mai multe avantaje atunci când este practicata corect. Aceasta tehnica ajută candidatii care participa la probele fizice ale Examenului de Admitere la Academia de Politie sau in Scolile de Subofiteri / Agenti să-și mentina o stare relaxată, care la rândul său ajută la diminuarea senzatiei de oboseala. Capacitatea de a se relaxa in timpul efortului scade șansele declinului candidatului.
Alergatori care au uitat să se relaxeze fac modificari accidentale în forma de alergare până când simt durerea rezultată. Exemplele concludente includ printre ele pumnii prea strânsi sau alergarea cu umerii prea drepti. Acest tip de alergare de multe ori duce la oboseala musculară și durere pe timpul probelor de rezistenta.
Respirația profundă ajută la promovarea relaxarii în timpul alergarii. Acest lucru se face prin a inspira o cantitate mare de oxigen si a expira total la iesire. În timpul expirarii, candidatului ii este recomandat să se concentreze pe eliberarea totala a tensiunii din brate, scuturându-le in mod relaxat.
Această combinație de activități vă va oferi o modalitate ușoară de a rămâne relaxati în timpul alergarii și chiar nu este necesar niciun pic de efort pentru efectua corect toate acestea tehnici, ci de atentie si concentrarea maxima in timpul alergarii exact pe ceea ce creste performata.
Iata un clip care te va ajuta sa-ti formezi o respiratie ritmica si eficienta:
Tema Discutie:
- Crezi ca respiratia este un factor important in executarea Traseului Utilitar Aplicativ?
- Tu folosesti tehnici de respiratie in pregatirea ta pentru proba Sportiva a Examenului de Admitere?
- Ce tehnici crezi ca ti se potrivesc cel mai bine si sau ce tehnici folosesti deja?