Acest articol contine o lista cu cele mai utile informatii de ordin general despre Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" Bucuresti. Fie ca iti doresti sa fii student la Academia de Politie sau doar vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta institutie, iata o lista cu cele mai frecvente intrebari pe care le-ai putea avea:
-
CE ESTE ACADEMIA DE POLITIE?
Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" este o institutie publica de invatamant superior acreditata, din reteaua de invatamant de stat, care formeaza ofiteri de politie pentru Ministerul Afacerilor Interne. Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" este universitate de educatie si cercetare stiintifica – conform O.M.E.C.T.S. nr. 5262/2011 privind constatarea rezultatelor clasificarilor universitatilor, careia Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (A.R.A.C.I.S.) i-a conferit calificativul Grad de Incredere Ridicat, ca urmare a evaluării institutionale. Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" din Bucuresti a fost infiintata in anul 1991 iar sediul institutiei se afla in Bucuresti la adresa: Aleea Privighetorilor, Nr. 1-3, Sector 1. -
CE FEL DE STUDII SE POT URMA LA ACADEMIA DE POLITIE?
La Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" se pot urma:- Studii de Licenta
Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Poliţie organizează EXAMEN DE LICENŢĂ, Domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept” şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”. Iar Facultatea de Pompieri organizează EXAMEN DE DIPLOMĂ domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”. Admiterea în facultăţile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” se face numai prin concurs.
- Studii de Masterat
Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza", organizează studii universitare de masterat în domeniile studiilor universitare de licenţă şi în domenii de contact cu cele de licenţă, relevante din punct de vedere profesional pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor. Academia are în structura sa programe de studii universitare de masterat acreditate de către A.R.A.C.I.S., având dreptul să organizeze concurs de admitere în domeniile: Drept, Ingineria instalaţiilor şi Istorie. Admiterea la masterat se face prin concurs.
- Studii de Licenta
-
CAT DUREAZA STUDIILE LA ACADEMIA DE POLITIE?
Durata studiilor de licenta la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti dureaza intre 3-4 ani in functie de specializarea aleasa (Detalii). Durata studiilor universitare de masterat este de 1,5 - 2 ani(Detalii). -
CE FACULTATI SE POT URMA LA ACADEMIA DE POLITIE?
La Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" Bucuresti studiile initiale, (cele de licenta) se pot face urmatoarele facultati:- Facultatea de Politie
(domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept” şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”). În cadrul Facultății de Poliție funcționează 6 departamente, respectiv:
1. Departamentul de „Ordine și Siguranță Publică”
2. Departamentul de „Poliție Judiciară”
3. Departamentul de „Drept Public”
4. Departamentul de „Drept Privat”
5. Departamentul de „Științe comportamentale și științe socio-umaniste”
6. Departamentul de „Educație fizică și pregătire militară”
Pe lângă pregătirea de specialitate absolut necesară profesiei, studenții Facultății de Poliție beneficiază și de o solidă pregătire juridică, studiind, pe durata anilor de studii, discipline precum:
Drept penal,
Drept procesual penal,
Drept civil,
Drept procesual civil,
Drept comercial,
Drept constituțional,
Drept administrativ,.
Drept internațional public etc.
- Facultatea de Pompieri
(domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).
- Facultatea de Politie
-
CAND ESTE EXAMENUL DE ADMITERE LA ACADEMIA DE POLITIE?
Examenul de Admitere la Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" Bucuresti are loc spre sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august a fiecarui an, insa Admiterea consta in mai multe etape pe care candidatii trebuie sa le parcurga mai devreme pentru a putea participa la Examenul de Admitere din Centrele Zonale si la sediul Academiei.
Procesul de Admitere este ceva mai amplu, fiind impartit in activitati care trebuiesc efectuate de candidati pe plan local (la dep. Resurse Umane al IPJ/DGBMP din zona de resedinta a candidatilor), iar abia dupa parcurgerea acestor etape locale, candidatii APTI pentru a merge mai departe vor putea sustine probele Examenului de Admitere in Centrele Zonale si apoi la sediul Academiei. Pregatirea pentru probele teoretice si fizice ale Examenului de Admitere incepe insa cu mult inainte de a parcurge etapele pentru inscriere si recrutare, astfel incat candidatii sa aiba suficient timp pentru parcurge si invata Materia necesara, cuprinsa in Tematica Oficiala.
-
CE BENEFICII AM CA STUDENT LA ACADEMIA DE POLITIE?
- Scolarizare Gratuita: Majoritatea Locurilor la Academia de Politie "Alexandru ioan Cuza" Bucuresti sunt in regim bugetat. Asta inseamna ca pe intreg parcursul facultatii, studentii care ocupa aceste locuri bugetate nu trebuie sa plateasca o taxa de scolarizare.
- Cazare si Masa Gratuita: Studentilor care ocupa unul din locurile bugetate li se asigura cazare si masa gratuita pe intreaga perioada a studiilor universitare.
- Echipament Gratuit: Studentilor care ocupa unul din locurile bugetate li se ofera gratuit uniforma si intregul echipament pe intreaga perioada a studiilor universitare.
- Transport Gratuit: Studentilor Academiei de Politie li se deconteaza cheltuielile cu transportul dus-intors pe perioada vacantelor.
- Scolarizare la cele mai inalte standarde: Instituţia de învăţământ asigură pregătirea studenţilor în condiţii moderne, la înalte standarde academice şi colaborează permanent cu beneficiarii, structurile de specialitate din cadrul MAI, instituţii similare din ţară şi străinătate.
- Certitudinea evolutiei profesionale: Pe durata studiilor universitare, studentii Academiei de Politie "Alexandru ioan Cuza" Bucuresti participa gratuit la conferinte si programe de dezvoltare profesionala.
-
CE BENEFICII AM DUPA ABSOLVIREA ACADEMIEI DE POLITIE?
- Incadrarea rapida in sistem: Imediat dupa absolvire, studentii Academiei de Politie sunt incadrati in sistem si repartizati sa ocupe posturile disponibile. Cariera in politie incepe imediat dupa absolvire.
- Un loc de munca sigur: Absolvenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” sunt repartizaţi, la finalizarea studiilor, în structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne în funcţie de nevoile beneficiarilor, opţiuni și medii de absolvire, în domeniul pentru care au fost pregătiţi sau la structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, conform protocoalelor/ acordurilor încheiate. Excepţie fac absolvenţii Facultăţii de Arhivistică ce ocupă posturi prin concurs în sistemul Arhivelor Naţionale și absolvenții pe locurile cu taxă.
- Decontarea unor cheltuieli de intretinere precum chirie, transport etc: in cazul in care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute in Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.
- Posibilitatea avansarii in grad: Dezvoltarea profesionala este continua, iar posibilitatea avanasarii in grad este aproape o certitudine pentru tanarul absolvent aflat la inceput de drum.
-
VREAU SA DEVIN POLITIST. CE TREBUIE SA FAC?
- Pasul 1: Hotaraste-te daca vrei sa fii ofiter sau agent de politie si daca vei urma Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti sau daca vei aplica la una din Scolile Politie - Agenti / Subofiteri din Romania.
- Pasul 2: Asigura-te ca indeplinesti Criteriile si Conditiile necesare pentru a putea participa la Examenul de Admitere.
- Pasul 3: Incepe cat mai rapid Pregatirea pentru Examenul de Admitere la Academia de Politie sau dupa caz, la Scoala de Politie pe care doresti sa o urmezi. Concurenta este acerba, nr. de candidati este mare iar nr. de locuri este limitat. Doar cei mai bine pregatiti vor fi ADMISI. Fiecare zi de pregatire conteaza si iti ofera un avantaj real in fata celorlalt participanti.
- Pasul 4: Tine-te de Pregatire! Citeste si teseatza-te zilnic, invata constant, fii perseverent, atat la pregatirea pentru probele scrise cat si la cea pentru probele sportive. Organieaza-te si da dovada de consecventa.
- Pasul 5: Cand incepe perioada recrutarii, depune dosarul tau de inscriere la sediul IPJ/DGPMB din raza domiciliului tau din buletin. Domnii de la IPJ te vor ghida in adaugarea documentelor necesare la dosar si te vor programa pentru Testul Psihologic
- Pasul 6: Efectueaza Vizita Medicala si definitiveaza-ti dosarul de inscriere la Examenul de Admitere, adaugand absolut toate documentele necesare.
- Pasul 7: Sustine Testul Psihologic din teritoriu. Domnii de la IPJ/DGPMB Dep. Resurse Umane iti vor oferi toate informatiile referitoare la data si locatia unde vei sustine testul
- Pasul 8: Daca esti declarat APT si dosarul tau de recrutare este complet, dosarul tau va merge mai departe. Te vei prezenta la Academia de Politie sau dupa caz, la Scoala de Subofiteri / Agenti pentru a sustine Probele Eliminatorii
-
ACADEMIA DE POLITIE SAU O SCOALA DE POLITIE CARE PREGATESTE AGENTI / SUBOFITERI? CE ESTE MAI BINE SA URMEZ?
Aici depinde foarte mult de tine si de idealurile pe care pe care vrei sa le urmezi in cariera si chiar in viata. Academia de Politie necesita un pic mai mult efort din partea ta, nivelul cerut si exigentele sunt in mod clar mai ridicate, iar durata studiilor este ceva mai mare, insa cand vrei sa fii ofiter merita in mod categoric sa depui efortul! Niciun efort nu ramane nerasplatit si mai devreme sau mai tarziu munca ta va fi incununata. Posibilitatile avansarii si perspectivele carierei tale pot fi ceva mai ridicate dupa cei ai absolvit Academia de Politie.
Pe partea cealalta, Scoala de Agenti / Subofiteri poate fi mai potrivita pentru tine in cazul in care vrei un Examen de Admitere ceva mai usor, o durata a studiilor mai scurta, o incadrare mai rapida in sistem. Adevarul este ca daca iti iubesti profesia poti avea o cariera reusita si vei progresa in ambele situatii. Alegerea iti apartine. Unii candidati depun chiar doua dosare de insriere si participa atat la Academia de Politie cat si la una dintre Scolile de Agenti. Raspunsul la aceasta intebare sta numai si numai in interiorul tau! Cauta, pune-ti toate intrebarile esentiale, gandeste-te la situatia ta curenta, la prezent, la viitorul apropiat, la viitorul indepartat, cantareste bine si alege atat cu mintea cat si cu inima! Indiferent de alegerea pe care o vei lua, noi vom fi aici, alaturi de tine! Succes! -
CE PROBE SE DAU LA EXAMENUL DE ADMITERE LA ACADEMIA DE POLITIE?
Probele care se dau la Academia de Politie (la Centrele Zonale) sunt:- Probele Sportive
- Probele Scrise: Istoria Romanilor, Limba Romana (Gramatica) si o limba straina, la alegere, intre Limba Engleza, Franceza, Germana, Spaniola, Rusa
- Contravizita Medicala: (o repetare si reconfirmare a vizitei medicale efectuate in teritoriu, in momentul depunerii dosarului de inscriere).