Dacă vrei să fii ADMIS la Academia de Poliție sau la una din Scolile de Agenti/Subofiteri din Romania și să urmezi o carieră în Politie, unul dintre criteriile cele mai importante (chiar eliminatorii) este să fii intr-o forma fizica excelenta. Indiferent daca vei urma Academia de Politie sau Scolile de Agenti/Subofiteri, multe dintre îndatoririle tale pot implica explozii bruște ale activității fizice, cum ar fi autoapararea, alergarea pentru a prinde un suspect, sau chiar pentru a salva o viață. Asadar, in profesia de politist forma fizica poate deveni in unele situatii o chestiune de viata si de moarte.
Practicarea sportului te ajută de asemenea să ai un mod de viata mai disciplinat si sa iti cresti rezistenta la stresul asociat cu o carieră în domeniul aplicării legii. Pregătirea pentru a trece Probele Fizice la Academia de Politie sau in Scolile de Politie din Romania necesită asadar planificare, strategie și multa disciplină din partea candidatilor.
Echipa Academiadepolitie.com a structurat pentru tine o serie de pasi care te vor ajuta sa iti formezi o imagine de ansamblu a ceea ce presupune pregatirea fizica pentru Examenul de Admitere la Academia de Politie sau la Scolile de Politie:
PASUL 1. CONSULTUL MEDICAL GENERAL
Indiferent de vârsta ta, înainte de a începe programul de pregatire mergi la medicul de familie și efectueaza un consult fizic general. Asigura-te ca nu suferi de anumite afectiuni fizice care te pot impiedica sa participi la Examenul de Admitere in Scolile MAI.
PASUL 2. STABILIREA ALIMENTATIEI OPTIME
Urmeaza o dietă sănătoasă care include o varietate de alimente și bea multă apă. Urmeaza recomandările specifice ale medicului tau cu privire la dieta ta.
PASUL 3. STABILIREA PROGRAMULUI DE PREGATIRE FIZICA
Decide ce tip de program de pregatire fizica vrei să urmezi. S-ar putea să doresti să iti stabilesti si sa urmezi propriul program, să apelezi la un antrenor personal sau să urmezi un Program structurat conceput special pentru Pregatirea Probelor Sportive la Academia de Politie si in Scolile de Politie. Indiferent ce alegere vei lua, va trebui sa dai dovada de consecventa si perseverenta.
PASUL 4. STABILIREA CALENDARULUI DE PREGATIRE PENTRU PROBELE SPORTIVE
In functie de conditia ta fizica actuala, decide cate zile din saptamana iti sunt necesare pentru a te pregati pentru Probele Fizice ale Examenului de Admitere. In functie de activitatile tale zilnice si de cat de ocupate ai unele zile din saptamana, decide in care din aceste zile vei avea timp sa te antrenezi si care din zile ar fi cele mai potrivite pentru a urma antrenamentele fizice de pregatire.
PASUL 5. INCEPEREA PREGATIRII PENTRU PROBELE SPORTIVE
Daca nu te afli intr-o forma fizica excelenta, incepe pregatirea pentru probele fizice ale Examenului de Admitere cu cel putin 6 luni, pana la 1 an inaintea Examenului de Admitere la Academia de Politie sau dupa caz, la Scoala de Agenti/ Subofiteri pe care vrei sa o urmezi. Daca esti intr-o forma buna, incepe pregatirea fizica cu 4 luni, pana la 6-7 luni inaintea sustinerii Examenului de Admitere. In ambele cazuri, pentru a atinge apogeul formei tale fizice chiar in momentul in care vei sustine Probele Sportive ale Examenului de Admitere pregatirea trebuie intensificata in momente cheie si perioadele de odihna trebuiesc progrmate cu o atentie sporita.
PASUL 6. INCALZIREA INAINTE DE FIECARE ANTRENAMENT FIZIC
IMPORTANT! Inainte de fiecare antrenament, petrece aproximativ 10 minute de încălzire in care sa efectuezi activitati cum ar fi alergare usoara, stretching, rotiri brate, fandari, cercurile cu genunchii etc.
PASUL 7. CONTINUTUL PROGRAMULUI DE ANTRENAMENT PENTRU PROBELE SPORTIVE ALE EXAMENULUI DE ADMITERE
Include în programul tau de pregatire sportiva activitati precum alergarile speciale, sprintul, halterele, antrenamentul de agilitate si rezistenta. Dacă practici si alte activități cum ar fi înotul, ciclismul, squash, tenis, acestea vor adăuga o anumită varietate programului tau.
PASUL 8. STABILIREA OBIECTIVELOR SI RESPECTAREA ACESTORA
Indiferent de programul de pregatire fizica pe care îl urmezi, tine cont de anumite obiective. De exemplu, un obiectiv ar putea fi sa alergi 2 km cu o medie de 5 minute pe km. Un altul ar putea fi să faci 20 de flotari în mai puțin de un minut sau 50 genuflexiuni în mai puțin de un minut. Acestea sunt doar cateva exemple generale. Pentru stabilirea obiectivelor tale personale foloseste-ti imaginatia tinand cont si de conditia ta fizica actuala.
IMPORTANT! Obiectivele nu trebuie sa fie nici prea simplu de realizat, dar nici imposibile. Ele trebuie sa fie un pic peste ceea ce poti face in prezent, astfel incat sa te provoace, sa te solicite si sa te impinga sa iti depasesti limitele actuale. Cand un obiectiv estea prea usor antrenamentul devine plictisitor, iar cand obiectivul este prea dificil antrenamentul devine demoralizant si iti erodeaza increderea in tine si vointa.
Este simplu sa gasesti echilibrul!
Iti dai seama cand un obiectiv este bine stabilit atunci cand desi te straduiesti din rasputeri, din primele doua repetari nu il poti realiza, incepand cu a 3 si a 4-a repetare incepi aproape sa il realizezi dar nu satisfacator, apoi abia din a 5-a, a 6-a repetare incepi sa iti atingi obiectivul. Dupa ce ti-ai atins obiectivul, nu te culca pe o ureche, ci insista pana cand ajungi la 10 repetari consecutive in care ti-ai atins obiectivul. Abia atunci poti spune ca ai internalizat si poti trece mai departe, sau poti creste obiectivul.
PASUL 9. PERIOADELE DE PAUZA DE LA PREGATIREA FIZICA
Stabileste o zi pentru a te odihni de la lucru. În acea zi poti face stretching daca doresti, dar NU efectua alt tip de exercițiu.
PASUL 10. RALAXAREA CU O ZI INAINTEA EXAMENULUI DE ADMITERE LA ACADEMIA DE POLITIE SAU LA SCOALA DE POLITIE
Stabileste una sau două zile pentru a te odihni imediat înainte de ziua Examenului de Admitere, deoarece Probele Sportive sunt foarte riguroase si te vor solicita. Iagineaza-ti ca in timpul de pauza iti aduni puterile pentru a da TOT ceea ce poti in momentul Examenului.
Iti uram Spor la Pregatire si Mult Succes la Examenul de Admitere!