Actualizat la: 11 Feb 2024
Traseul Aplicativ la Admiterea in Academia de Politie si in Scolile Postliceale MAI (Campina, Cluj, Dragasani, Falticeni, Oradea) cere de la candidati cate puțin din toate:
- motricitate,
- viteză,
- rezistență,
- putere.
Obstacolul 4: Deplasare in echilibru pe banca de gimnastica cu greutati in maini
Această probă o voi sparge în două subprobe:
- deplasarea în echilibru,
- ridicare greutăților pe stativ.
PARTEA 1: Deplasarea în echilibru
Dacă nu sunt probleme medicale de amețeli, nu ar trebui să fie nicio problemă, chiar dacă se face cu 2 greutăți a câte 10 kg fiecare.
Greutățile chiar au rol stabilizator dacă brațele sunt relaxate pentru că funcționează gravitația.
Pentru a păstra o deplasare în echilibru brațele trebuie să fie relaxate, așa cum am spus, doar flexorii să strângă ganterele și să cadă pe lângă corp fără a incomoda deplasarea picioarelor. Zona mediană (abdomen, lombari) trebuie să fie puțin contractată pentru a conduce toate energiile extremităților (eventuale mișcări ale mâinilor, ale picioarelor, capul...) spre acel punct central, bazinul.
Urcând pe bancă, asigura-te că ești echilibrat și apoi pleci în deplasare. Privirea să nu fie la următorul pas, ci la 3-4 pași în față pentru a avea o bună coordonare a deplasării cu stimulul vizual - există riscul să te dezechilibrezi. Pașii să fie mici-medii, viteza de deplasare e dată de confortul pe care îl resimți atunci, dar chiar și atunci nu exagera - nu alerga. Schimbarea de direcție spre stânga trebuie tratată cu atenție datorită rotației corpului spre acea direcție. În executarea unor anumite elemente, așa cum este această deplasare în echilibru, MAI ÎNCET înseamnă MAI REPEDE.
Exerciții pregătitoare:
- 1. conștientizarea propriului corp - cu ochii închiși, deplasați-vă pe o linie cât mai dreaptă din locul în care vă aflați spre punctul propus. Distanța să fie de 3-4 metri după care poate fi mărită. E ca atunci când noaptea vă treziți, vreți să duceți în altă parte a apartamentului, țineți ochii închiși că nu vreți să vă treziți, știți unde e mobilierul casei și tot dați în el.
- 2. gasirea unei suprafețe care să imite banca de gimnastică și să exersați: bordura trotuarului ar fi o variantă, chiar dacă nu aveți greutăți.
- 3. exersarea pe banca de gimnastică propriu-zisă la școală sau la sălile de sport ce dețin acest mobilier începându-se dinspre lent spre dinamic. Cât de dinamic? Cât de repede puteți, chiar dacă veți cădea, scopul este să treceți peste anumite temeri și să vă autocunoșteți limitele. Când v-ați identificat maximul de potențial, continuați antrenamentul cu acea viteză, nu mai mult. Rafinați deplasarea în acest fel.
Mai multe detalii:
PARTEA 2: Ridicarea greutăților
In funcție de înălțimea candidatului, ar fi înălțimea capului sau ușor deasupra lui, este o mișcare mai provocatoare, în special pentru fete. Defalcată, ridicarea greutăților se referă la flexia antebrațului (exercițiu specific pentru lucrul bicepsului) și împins deasupra capului (o mișcare a ridicării halterei de către halterofili la proba aruncat). Deci, faceți exerciții pentru activarea bicepsului (flexii ale brațului) și a umerilor (recomand numai împins deasupra capului cu gantere) - atenție la corectitudinea formei pentru că vă puteți accidenta.
Dar 10 kg pe braț este foarte puțin chiar și pentru o fată care nu a făcut niciodată sport, în 2 săptămâni atingându-și obiectivul. De ce spun asta? Pentru că nu contabilizează nimeni cum anume faci exercițiul, ci dacă poți sau nu să ridici greutățile. Adică poți „trișa” cum s-ar spune.
Cei ce lucrează exercițiul de flexie a brațului, biceps, cu o greutate mai mare decât pot ridica, i-ați văzut că își fac elan? Același lucru și în cazul vostru. Apoi, odată ganterele la umeri, flexați ușor genunchii, prin explozie împingeți în picioare, urmate imediat de împingerea brațelor.
Lucrați la început cu greutăți mici și când forma este perfectă atunci creșteți greutatea.
Lucrați numai biceps, 3 seturi x 10 repetări, cu greutate mică cât să fie forma corectă, apoi 1 set x 10 reps cu greutate mai mare, dar cu balans. Același lucru și la împinsul deasupra capului. După aceasta se va lucra mișcarea legată, puține repetări 2-3, dar cu greutăți la 80% din ce puteți ridica. Încărcătura să fie mai mare de 10 kg în apropierea examenului, astfel încât 10 kg, cu tehnica învățată, să fie o probă foarte ușoară. Spor la treabă!
Urmatorul Obstacol, intr-un nou articol.
AUTOR:
Grey Man
Ofițer de poliție (r) specializat în drept, instructor de tactică polițienească, arme de foc și tactici speciale.Video Recomandat:
Ajuta-ne sa descoperim erorile:
Se poate vizualiza acest clip?
Ajuta-ne sa ne imbunatatim:
Ti-a placut acest clip?
Multumim pentru Feedback!